Uvođenje cirkularne ekonomije u svakodnevni život

Kako sudjelovati u procesu cirkularne ekonomije i pri tome uštedjeti?

Cirkularna ekonomija je fraza koju u zadnje vrijeme često čujemo. EU potiče proces cirkularne ekonomije i donosi zakone koji bi trebali pomoći smanjiti utjecaj proizvodnje na okoliš, smanjiti potrošnju energije i resursa do 2030. Svi pričaju o cirkularnoj ekonomiji i pri tome zvuče prilično stručno. O čemu je zapravo riječ? Najjednostavnije moguće rečeno – riječ je o tome da se određeni resursi ne bi trebali smatrati otpadom te ih se može ponovno vratiti u proizvodni ciklus. Time se smanjuje količina otpada i ponovo koristi sve ono što se može višekratno koristiti. Uz neizbježnu uštedu. Za sve.

Kako u svakodnevnom životu biti dio cirkularne ekonomije?

Iako se terminologija prije svega odnosi na poslovne subjekte i njihovo ponašanje, u svakodnevnom se životu možemo uključiti u proces cirkularne ekonomije i uz malo truda smanjiti svoj utjecaj na okoliš, kao i troškove.

Trebali bismo produžiti trajanje proizvodima i razmisliti o tome kako bismo im mogli pronaći novu namjenu. Staru odjeću možete prekrojiti, donirati ili odnijeti na reciklažu. Pojedini street fashion brandovi nude i kupone za popust za doneseni tekstil za reciklažu. Iako je riječ o predstavnicima tzv. brze mode, kojima je cilj što brže izbacivati nove kolekcije po niskim cijenama uz dvojbene etičke standarde pri proizvodnji. Ne čini jedna lasta proljeće, ali svakako je riječ o koraku naprijed. Umjesto poticanja konzumerizma i brze mode, razmislite o kupovini u second-hand dućanima. Ne samo kad je riječ o odjeći.

Dobra ideja je i kupovanje proizvoda u rinfuzi, poput orašastih plodova, začina ili brašna. Koristeći pri tome uvijek isti spremnik. Na taj ćete način smanjiti količinu plastične ambalaže koja završi na otpadu.

Koliko često mijenjate pametni telefon ili kompjutor, televizor ili neki četvrti uređaj? Ukoliko nije riječ o nekom ozbiljnom kvaru a postojeći uređaji zadovoljavaju potrebe korištenja, pokušajte i njima produžiti vijek.

Ako imate kućni printer, svakako skoknite do Cankareve 12 i donesite praznu originalnu ambalažu na ponovno punjenje te uštedite do 70%